about

Menno Heijstek

Menno Heijstek is een beeldend kunstenaar die als tiener al graffitti maakte op straat. Hij heeft altijd een fascinatie behouden voor tekst, fonts en letters. Van 1990 tot 1995 studeerde hij aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch, afdeling Monumentaal/Beeldhouwen. Zijn afstudeerproject in 1995 was een installatie waarin foto’s, videobeelden en diaprojecties een geheel vormden. De kijker zette deze installatie in werking door rond te lopen en zodanig bewegingssensoren te activeren. Menno ontving de Lucas prijs voor deze installatie.

 

“Onmogelijk om in een hokje te plaatsen” Dat is misschien wel de best omschriving van Menno’s werk. Hij maakt monumentale street art pieces maar ook kleine bronzen (poetische) sculpturen. Omdat Heijstek nou eenmaal niet zo goed kan tekenen fotografeert hij veel om ideeen uit werken. Hij beperkt zich niet en gebruikt hout, acrylaat, RVS, daarnaast giet en bewerkt hij zijn eigen bronzen beelden. Tegenwoordig combineert Menno graag moderne technieken zoals 3D scannen en printen én laser printen met eeuwenoude technieken zoals brons gieten en ciseleren (bewerken) “Een model inhuren kost geld” aldus Menno. Daarom kiest Heijstek vaak voor zichzelf en z’n eigen lichaam als bron van inspiratie.   

 

Heijstek speelt een spel met de perceptie van de toeschouwer en zet hem/haar graag op het verkeerde been. Hij werkt graag op het snijvlak van kunst en vormgeving en van beide disciplines houdt hij evenveel. Ook opereert Heijstek graag in het schemergebied tussen twee- en driedimensionaal; wat ruimtelijk oogt is in werkelijkheid gewoon plat of vice versa. Humor speelt een grote rol in zijn werk hoewel zijn intenties altijd serieus zijn. De beelden die Menno maakt kunnen omschreven worden als: grappig, toegankelijk en extravert.

 

Menno werkt ook in opdracht voor particulieren en bedrijven. Zijn stijl en manier van werken leent zich prima voor het maken een kunstwerk waar bijvoorbeeld een logo van een bedrijf in is verwerkt. De toevoeging van LED licht geeft het geheel een aantrekkelijk karakter.