nederlands

Menno Heijstek is een beeldend kunstenaar die als tiener al graffitti maakte op straat. Hij heeft altijd een fascinatie behouden voor tekst, fonts en letters. In 1990 ging hij studeren aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en in het tweede jaar besloot hij de overstap te maken van grafische vormgeving naar wat toen Monumentaal/Beeldhouwen heette. Zijn afstudeerproject in 1995 was een installatie waarin foto’s, videobeelden en diaprojecties een geheel vormden. De kijker zette deze installatie in werking door rond te lopen en zodanig bewegingssensoren te activeren. Menno ontving de Lucas prijs voor deze installatie.


In (bijna) al het werk van Menno Heijstek is fotografie het uitgangspunt. Van deze foto‘s wordt op de computer een grafische vertaling gemaakt. Na deze vertaling is er veel mogelijk: Het eindresultaat kan “gewoon” een foto zijn of straatkunst maar kan ook ook een wandoject zijn gegoten in brons, gemaakt uit hout of acrylaat. Deze objecten worden vaak voorzien van LED licht aan de achterzijde om een ruimtelijk effect te creeeren. Menno maakt veel gebruik van de laser snijder.


Menno werkt ook in opdracht voor particulieren en bedrijven. Zijn stijl en manier van werken leent zich prima voor het maken een kunstwerk waar bijvoorbeeld een logo van een bedrijf in is verwerkt. De toevoeging van LED licht geeft het geheel een aantrekkelijk karakter.


Heijstek speelt graag een spel met de perceptie van de toeschouwer en zet hem/haar graag op het verkeerde been. Hij werkt graag op het snijvlak van kunst en vormgeving en van beide disciplines houdt hij evenveel. Ook opereert Heijstek graag in het schemergebied tussen twee- en driedimensionaal; wat ruimtelijk oogt is in werkelijkheid gewoon plat of vice versa. Humor speelt een grote rol in zijn werk hoewel zijn intenties altijd serieus zijn. De beelden die Menno maakt kunnen omschreven worden als: grappig, toegankelijk en extravert.

Scroll Up